Rodi

Volkstuinvereniging De Zaaier

Volkstuinvereniging De Zaaier kunnen nog wat leden gebruiken. Aanmelden kan bij dhr. Manshanden. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK – Een volkstuin is volgens wikipedia een particuliere tuin die niet bij het huis gelegen is. Sinds 1838 worden volkstuinen verhuurt en tot na de jaren vijftig waren dat meer moestuinen. De economische functie van de volkstuin is verdwenen en langzamerhand kwam de siertuin op. Volkstuinieren is nu een vorm van openluchtrecreatie; of dat nu spitten, snoeien, planten of oogsten is, of ontstressen en genieten na gedane arbeid.


"Al vele jaren is in Medemblik een tuinvereniging met de naam De Zaaier", vertelt dhr. Manshanden, secretaris van de vereniging. "Het complex in de Wieringermeer achter de meelmolen de Herder omvat momenteel 64 tuinen met een gemiddelde oppervlakte van 220 m². Het overgrote deel van de leden planten puur uit liefhebberij en hobby. Dat van alles wordt geoogst is mooi meegenomen en vooral erg lekker. De meesten eten het hele jaar door verse groenten, aardappelen en fruit. Veel producten kan men simpelweg invriezen, zodat gezinnen in de wintermaanden nog steeds genieten van de zelfverbouwde groenten. Wat meer werk is, is het maken van jam, maar dat is wel echte jam, zonder de welbekende E-nummers en met echte stukken fruit erin en niet alleen maar gelei. De leden weten wat ze verbouwen en nog belangrijker: het is biologisch verantwoord. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, behalve tegen de aardappelziekte, welke wettelijk is verplicht."
Het is geen verplichting om op het perceel alleen maar groenten te verbouwen. Wie bloemen wil zaaien is ook van harte welkom. Iedereen is daar vrij in. Ook is een zeer groot assortiment aan snijbloemen te koop. "Zeg nou zelf: wie wil er niet een mooi boeket fleurige bloemen thuis hebben?", vervolgt Manshanden. "Aha, daar hebben we het al: te koop. Wat gaat dan zo’n tuin per jaar kosten? Nou, dat valt aardig mee. De huur voor een heel jaar is rond de € 40,-, afhankelijk van de aantal vierkante meters die de tuin groot is. Het kopen van zaaigoed en plantjes hebben de tuinlieden zelf in de hand en onderling ruilen van plantgoed is ook een optie. Wie niet weet hoe hij iets moet planten of onderhouden? Vraag dan advies aan medetuiniers, waarvan sommigen verschijnende jaren ervaring hebben in tuinieren. Denkt u zich eens in: op een mooie avond lekker zaaien, wieden, water geven met de vogeltjes en vlinders om je heen. U komt helemaal tot rust."
Wekt dhr. Manshanden belangstelling? Meer informatie of wie nog vragen heeft, kan contact opnemen met de secretaris van de vereniging P. Manshanden, Westereiland 7, Medemblik, tel. 0227-544350. Momenteel zijn een aantal tuinen beschikbaar voor nieuwe leden. Wie geniet van de natuur en niet bang is voor vieze handen, pak dan deze kans.

Artikel geplaatst op woensdag 18 maart 2015 - 13:00

Foto's