Scholieren bezetten MeerRadio
HOOFDDORP - Maar liefst 110 VMBO-scholieren van het Hoofdvaart College (HVC) in Hoofddorp hebben op 5, 6 en 7 februari de studio van MeerRadio aan de Kruisweg in Hoofddorp ‘bezet’. Ze waren bij een workshop van de radiozender op zoek naar nepnieuws in traditionele én in social media. Maar ze onderzochten ook vloggers en waarom cyberpesten via WhatsApp en Instagram voor zo veel problemen zorgt.
De conclusie van deze scholieren was dat je ieder bericht altijd zélf moet checken. En geloof niet klakkeloos alles wat je leest of hoor. Dat geldt volgens de scholieren zeker ook voor ‘vloggers’. Vaak zijn hun YouTube-filmpjes verkapte reclamespots, ook al doen deze vloggers net alsof ze op persoonlijke titel bepaalde producten aanprijzen. Je denkt dat je naar echte ervaringen zit te kijken, maar eigenlijk kijk je alleen naar een reclameblok! “Niet cool,” vonden de VMBO-ers van het HVC. Volgens hen een duidelijke vorm van nepnieuws. De VMBO-ers bezochten de studio van MeerRadio voor de workshop Nieuws=Nieuws. Toch?! die het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer, Pier K en MeerRadio gezamenlijk aanbieden (project Innovatie Cultuuronderwijs). Deze workshop is beschikbaar voor alle middelbare scholen en wordt gegeven door ervaren journalisten, mediamensen en de bij het nieuws betrokken vrijwilligers van MeerRadio. De workshop wordt steeds afgerond door de scholieren zélf nieuwsberichten te laten inspreken. Met een echte technicus en in een echte studio!
Marianne Rijnveld, docente van klas 1 Techniek van het Hoofdvaart College: “Dit is fantastisch voor de leerlingen om mee te maken. Ze zien in de praktijk wat er allemaal met techniek te maken heeft in de media. Wat ik ook heel bijzonder vond is de aandacht die MeerRadio tijdens de workshop besteedt aan de overdracht van presentatievaardigheden. Een erg leuke en stimulerende ervaring voor de leerlingen.” Docente Tessa Bohan van klas 1 KV zegt: “Deze media-workshop is een op maat gesneden programma; de best complexe boodschap wordt eenvoudig gebracht, waardoor de kinderen het begrijpen én zelf beter met nepnieuws, commercie in vlogs en cyberpesten kunnen omgaan. Het zelf voorberei¬den van nieuws en nieuws overtuigend brengen vinden ze boeiend om te leren. Kortom, de workshop is een goed doortimmerd programma.” Meer informatie over educatie-activiteiten van MeerRadio: http://www.meerradio.nl/educatie